Uutiset & Tiedotus

Kahdeksan suomalaista korkeakoulua hakee huippu-urheilijamyönteisen korkeakoulun statusta

08.11.2022

Kahdeksan suomalaista korkeakoulua hakee huippu-urheilijamyönteisen korkeakoulun statusta

HUIPPU-URHEILU TIEDOTE

Suomalaisia korkeakouluja kiinnostaa urheilijoiden kaksoisuran edistäminen. Haku huippu-urheilijamyönteisten korkeakoulujen auditointiin päättyi lokakuun lopussa, ja mukaan haki jo ensimmäisessä vaiheessa kahdeksan korkeakoulua. 

Suomeen on rakentumassa huippu-urheilijamyönteisten korkeakoulujen verkosto. Toisen asteen urheiluoppilaitoksilla on jo pitkät perinteet, ja urheiluyläkoulutkin ovat vähitellen vakiinnuttaneet asemansa osana suomalaista kaksoisurapolkua. Huippu-urheilijamyönteisten korkeakoulujen myötä urheilun ja opiskelun yhteensovittaminen helpottuu tulevaisuudessa yläkouluvaiheesta korkea-asteelle saakka.

– Huippu-urheiluyksikkö on toiminut kymmenen vuotta, ja ensimmäinen sukupolvi urheilijoita on noussut urheiluakatemiapolun kautta maailman huipulle. Huippu-urheilijamyönteisten korkeakoulujen myötä urheiluakatemiaverkoston pitkäjänteistä kaksoisuratyötä nostetaan nyt seuraavalla tasolle, kertoo Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön johtaja Matti Heikkinen.

– Toimiva kaksoisura antaa urheilijalle valmiuksia tulevaisuuteen ja voi oikein tasapainotettuna tukea myös urheilutuloksen tekemistä. Korkeakouluopintojen suorittaminen samaan aikaan huipulle tähtäävän valmentautumisen kanssa on kuitenkin haastavaa, ja edellyttää joustavuutta niin urheilijalta kuin oppilaitokseltakin. Urheilijoiden aito mahdollisuus edistää molempia urapolkuja kummankaan kärsimättä paranee huippu-urheilijamyönteisten korkeakoulujen avulla. Kansainvälisen vaatimustason ymmärrys ja huippu-urheilijan toiminta arjessa on kaiken kehittymisen perusta, Heikkinen toteaa.

Korkeakouluille huippu-urheilijamyönteiseksi toimijaksi profiloituminen tarkoittaa tiivistä yhteistyötä urheiluakatemian kanssa, ja käytännössä esimerkiksi joustavien opintopolkujen rakentamista urheilijoille sekä riittävää määrää henkilökohtaista opintojen ohjausta. Urheilijoiden kanssa työskentelevillä on myös oltava riittävä ymmärrys huippu-urheilijan arjesta. Korkeakoulu auttaa urheilijaa tunnistamaan urheilussa syntynyttä osaamista, sekä valmistautumaan tutkinnon suorittamisen jälkeiseen urasiirtymään yhteistyössä urheiluakatemian kanssa.

Ensimmäiset laatutunnukset syksyllä 2023

Huippu-urheilijamyönteisten korkeakoulujen arviointimallin rakentamiseen on saatu arvokasta ja asiantuntevaa apua Kansalliselta koulutuksen arviointikeskukselta Karvilta. Laatumallia ja auditoinnin kokonaisuuden toimivuutta on testattu Kajaanin ammattikorkeakoulun ja Vuokatti-Rukan urheiluakatemian kanssa toteutetussa pilottiauditoinnissa. Loppusyksyn ja alkutalven aikana toteutetaan myös toinen pilottiauditointi Aalto-yliopiston ja Pääkaupunkiseudun urheiluakatemian Urhean kanssa.

Auditoinnit alkavat tulevan vuoden alussa ja ensimmäiset laatutunnusten saajat julkistetaan huippuvaiheen kaksoisuraseminaarissa syyskuussa 2023. Huippu-urheilijamyönteisten korkeakoulujen laatutyön ohjausryhmä myöntää laatutunnukset auditointiraporttien perusteella. Tunnus on voimassa viisi vuotta julkistamisesta.

13.12.2023Rata-ajon ja rallicrossin V1600-luokan rengastoimittajat valittu
16.11.2023Rata-ajon V1600-luokkaan suunnitteilla "vanhemmille sekä alemman suorituskyvyn autoille" sarja
05.01.2023Secto Rally Finland Power Stage mukaan SM-osakilpailuihin
27.12.2022Turboahtimet V1600.com pääyhteistyökumppanilta Suomen Turbotukku Oy:ltä
09.11.2022Pajarille ensikosketus kaukokisoihin Japanissa - Ensi vuoden suunnitelmat julki
08.11.2022Kahdeksan suomalaista korkeakoulua hakee huippu-urheilijamyönteisen korkeakoulun statusta
01.11.2022DRIVERS ON THE ROCKS 2022 -RISTEILY
01.11.2022Seuratoiminnan kehittämistuen haku auki
28.10.2022FRC- JA RATA SM -SARJOJEN KILPAILUKALENTERIT KAUDELLA 2023
26.10.2022RALLIN SUOMEN JUNIORIMESTERUUS- JA NUORTEN SM-SARJOISSA KILPAILLAAN VIISI OSAKILPAILUA KAUDELLA 2023

Siirry arkistoon »