Keskustelu

PetePääkaari28.8.2017 14.15
Pitääkö olla pääkaaressa ristikko vai saako olla ilman. Jos on ilman niin onko joku vuosi kun on pitänyt passittaa.
Katselin sääntökirjaa ja mielestäni viime vuoteen on ero. Uudessa kirjassa on ristikko.
Kertokaa mikä on tilanne :)

Juha PensasRe: Pääkaari28.8.2017 21.13
Pitää olla ristikko ja lisäksi siinä kulmavahvikkeet (2kpl).
Ennen sai olla diakonaalituki olla pääkaaren yläkulmasta takatuen juureen ja saa olla vieläkin, mutta pääkaaressa se on pakollinen.

PeteRe: Pääkaari28.8.2017 22.01
Ok. Koska tuo sääntö on tullut ja on siis lisättävä ns. vanhempiikin kaariin. Meidän autio katsatettu 5 kertaa ja ei ole moitetta löytynyt.

...Re: Pääkaari29.8.2017 13.45
Riippuu tuo pääkaaren diagonaalin pakollisuus onko autosi luokiteltu 1.1.2002 ennen
vai jälkeen. Ennen 2002 ei tarvi olla pääkaaren diagonaalia eikä kulmavahvikkeita.
2002 jälkeen pitää olla pääkaaressa ristidiagonaalit ja kulmavahvikkeet.

PeteRe: Pääkaari29.8.2017 17.53
Eli luokitustodistus vai V1600 passi nämä on kaksi eri asiaa. En löydö mistään koska on luokiteltu mutta jos auto on vm.2001 niin uskon että ennen sitä en tiedä eikä akk ole vastannut.
Pasitettu on 2016

kaarentekijäRe: Pääkaari30.8.2017 11.33
Sääntökirja sanoo tämän asia erittäin selkeästi:
Autoissa, joiden ensimmäinen passi on myönnetty 1.1.2016 jälkeen, tulee turvakehikon olla passitushetkellä voimassa olevan Liite J art. 253.8 mukainen. Turvakehikon säännönmukaisuutta tarkastellaan näissä autoissa siten, että auton passin myöntämishetki luetaan auton luokituspäivämääräksi.

Nykyinen tekniikkapäällikkö taitai olla kiinnostunut vain fian asioista, kansalliset asiat eivät juuri tunnu kiinnostavan... Joten vastauksia tuskin saa.

luokkayhteiskuntaRe: Pääkaari30.8.2017 12.37
Turvakehikon säännönmukaisuutta tarkastellaan näissä autoissa siten,
että auton passin myöntämishetki luetaan auton luokituspäivämääräksi.

Tuo on 2017 Liite J V1600 osiossa sivulla 357. Eli sen mukaan katsomaan turvakaaria. Aika monessa autossa pitää siis olla kattoputket, pääkaaren ristidiagonaalit ja niissä kulmavahvikkeet jne.

luokkayhteiskuntaRe: Pääkaari30.8.2017 12.43
Jaa siellä olikin tuo lause mukana jo.

Mutta v1600 osalta tämä on siis ihan riittävän tarkka. Vähän enemmän sekavaa jos rakentaa esim. A tai N ryhmän autoa jolle ei esimerkiksi ole kansallista luokitusta olemassa ja fia on mennyt jo vanhaksi. Ei jää mitään muuta vaihtoehtoa kuin olettaa, että FIA luokkarin päivämäärä on auton luokitusajankohta kun sääntöjä lukee.

PeteRe: Pääkaari30.8.2017 15.18
Ok. Nyt selvisi tämä asia. Kiitos kaikille vastanneille. Automme on passitettu 28.12.2015 ja soitin omistajalle ja oli silloin kerrottu akk.sta että kun hakee passin niin ei tarvi kaari muutosta.
Kaikki muut putket tuolla kyllä on.

luokkayhteiskuntaRe: Pääkaari1.9.2017 9.07
Olettehan huomioineet tämän pikku pommin kansallisista lisäyksistä kaikkien kaarisepustusten jälkimetreillä...

1.1.2015 jälkeen kansallisesti luokiteltujen autojen kehikoiden tulee täyttää kaikki luokituspäivämääränä voimassa olleet vaatimukset turvakehikon rakenteesta
kuin auto olisi luokiteltu tällä päivämäärällä.

Eli 1.1.2015 jälkeen passitetuista autoista pitäsi löytyä seuraavat:

- WRC-putken ja oviputken väliin 2kpl vahvikelevyä

- Pääkaaren tupladiagonaali X pakollinen sisältäen 2kpl vahvikelevyjä risteykseen.

- Lisäksi jos katossa V-tupla kärki taakseppäin niin myös takatukien tupladiagonaali pakollinen.

- Lisäksi jos katossa tai oviputkissa X niin risteykset vahvistettava 2kpl vahvikelevyllä

EpätietoinenRe: Pääkaari1.9.2017 11.43
Osaako kukaan sanoa mikä on tulkinta jo passitettua autoa uudelleen passitettaessa radalle. Katsotaanko silloin passituksen tapahtuneen 1.1.2015 jälkeen vaikka käytännössä auto on alunperin katsastettu aiemmin?????

HondamiesRe: Pääkaari1.9.2017 12.15
Uusi passi tulkitaan täysin uudeksi passiksi eli auton pitää täyttää tällä hetkellä voimassa olevat säännöt. Viime viikolla akksta kysytty.

luokkayhteiskuntaRe: Pääkaari1.9.2017 12.15
Joo, kyllä se uudelle passille käännetty vanha auto on kyseisen vuoden mukaan sit luettava. Säännöt sanoo ylimalkaisesti että passin päiväys on luokitusajankohta v-autoissa. Ja jos passittaa 2017 niin onhan se silloin 2017 vuoden luokitus. Ihan eri pohjakin on vanhalla ja uudella passilla.

Eli ne sarjat/kilpailut mitkä ei vaadi uutta passia niin vanhapassi ja pre2015 kaaret, tai luokitusajankohdan mukaiset kaaret. Huom. 2007 ja 2010 taitekohdat kuitenkin katossa ja pääkaaren diagonaalissa, jos autosi on passitettu niiden jälkeen!

Jos passitat sen takia, että pääset ajamaan esim. Sm sarjaa niin silloin myös kaaret uuden passin päiväyksen mukaan, sisältäen kaikki voimassa olevat kohdat.

SamaRe: Pääkaari1.9.2017 12.18
Tai siis ainakin siinä tapauksessa että esim tekniikkapäivityksen vuoksi tehdään 'virtuaalipassi'

PeteRe: Pääkaari3.9.2017 13.10
Ok. Eli kun ton nyt tulkitsee kaikkissa V1600 autoissa on siis oltava ristikko ja kulmatuet riippuen siitä koska on pasitettu. Ymmärsinkö oikein. Eli tässä kohtaa ei merkitse oikeestaan tuo passin päivämäärä yhtään mitään. Aika saakelin sekavaa kyllä on. Erikoista että kaarien tekijä on tehnyt mutta ei ole tietänyt mitä tekee.

luokkayhteiskuntaRe: Pääkaari4.9.2017 8.50
Siis nimenomaan vain passin päivämäärä nyt merkitsee!

Ei tarvi automaattisesti olla kaikkia tehtynä. Jos on vanha passi ja ajaa sellaisia kisoja missä se vanha riittää niin silloin autoa tarkastellaan passityspäivän mukaan. Kannattaa huomioida tosian noita pienempiä muutoksia ennen/jälkeen 2002, 2007, 2010...

Jos taas ajaa uuden passin kisoja tai auto on muuten vain passitettu 1.1.2016 jälkeen niin silloin pitää olla kaikki mitä Liite J:ssäon voimassa. Isoimpana nyt nämä pääkaarin ristikot, WRC putket ja sen liitoksen vahvike oviputkeen joka puuttuu kyllä varmaan joka autosta.

Tuleekohan minkälainen hylkyrumba viimeisessä SM kisassa näistä kaarista kun on näin framilla asia...hahahah

kaaretsääntöjenmukaisiksiRe: Pääkaari5.9.2017 10.55
Vähän täytyy oikaista edellistä kirjoitusta. Ratkaiseva on ENSIMMÄISEN passin päivämäärä. Mikäli auto passitetaan uuden säännön mukaiselle passille, niin kaaria ei tarvitse päivittää.

Ei kaarista hylätä katsastuksessa. Koska kyse on turvavarusteista, niin lähtöoikeus evätään! Eipä taida löytyä katsastuspäällikköä, joka näin uskaltaisi tehdä, koska eivät tunnu osaavan näitä kaarisääntöjä. Kysytty on ja vastaukset ovat ristiriitaisia...

luokkayhteiskuntaRe: Pääkaari5.9.2017 12.11
No tuo kyllä kuulostaa vähän happamalta ja eroaa painetusta sanasta. Vaikea kuvitella, että AKK antas semmosia lausuntoja. Ja puhelinlausunnoilla saa pyyhkiä luonnollisesti takapuolta jos aletaan kirjaa lukea kisapaikalla. Ja sen voi jokainen lukea mitä siellä sanotaan passin päiväyksen tulkinnasta.

Jos osallistut uudella passin autolla uuden passin vaativiin kisoihin niin on siellä arvatenkin ihan turhaa heilutella mitään vanhaa passia minkään asian suhteen. Mikäs logiikka siinä nyt olis?
Ja edelleen koska asiaa ei ole LIITE J / V1600 sännöissä erikseen mainittu, että tälläinen käytäntö on voimassa niin ei se myöskään silloin ole voimassa.

Justhan tuolla Hondamieskin sano kysyneensä ja saanensa vastauksen, et uusi passi on uusi passi. Jokainen nyt tekee kaariensa kanssa niinkun haluaa ja epäkuranteilla kaarilla on jonkinlaien osa autoista tällähetkellä ja katsatus läpäisty ihan ilman nurinoita.

Ja se onko se nyt sitten hylky vai evätäänkö osallistuminen, lopputulos on kuitenkin yhtä kiva. Ja jos kakkoseksi tullut kaveri haluaa olla ykköseksi tulleelle ilkeä niin voihan sitä vähän nostaa jännitystä muistuttamalla pääkatsurille pääkaaren diagonaalien puuttumisesta kyseisessä autossa.

kaaretsääntöjenmukaisiksiRe: Pääkaari5.9.2017 12.27
Suoraan V1600 säännöistä:
" Autoissa, joiden ensimmäinen passi on myönnetty 1.1.2016 jälkeen, tulee turvakehikon olla passitushetkellä voimassa olevan Liite J art. 253.8 mukainen. "

Jos siis auton ENSIMMÄINEN passi on myönnetty ennen2016 vuotta auton turvakaarisääntö on erilainen. Vanhempien passien autoissa on voimassa seuraava sääntökirjan teksti:
Turvakehikon minimivaatimus: Liite J:n mukainen turvakehikko, jossa on vähintään 2kpl oviputkia auton molemmilla puolilla, kattoristikko (tai V) ja ristikkäiset diagonaalituet (tai V). Jos autoon luokitellussa tai sertifioidussa kehikossa ei ole kaikkia tarvittavia lisäputkia, tulee tästä tehdä erillinen maininta auton passiin.

LuokkayhteiskuntaRe: Pääkaari5.9.2017 13.03
Tämän kohdan mäkin luen ihan samalla tavalla kuin sinä ja siinä nyt sinällää ei ole mitään ihmeellistä:

" Autoissa, joiden ensimmäinen passi on myönnetty 1.1.2016 jälkeen, tulee turvakehikon olla passitushetkellä voimassa olevan Liite J art. 253.8 mukainen. "

Mutta jos tuon haluaa väkisin lukea niin että ".....jos ensimmäinen passi on myönnetty ennen 1.1.2016....."
Tai jos haluaa sieltä lauseen takaa ymmärtää sen niin että jos uusi passi on 2016 ja vanhapassi 2012 niin 2012 kaarilla saisi ajaa edelleen vaikka FTCC ja SM sarjaa. Tätä ei missään sanota niin en siihen jaksa uskoakkaan. Todella outoa jos näin voi menetellä, ollaan jännän äärellä, kun samaa ajatusmallia käyttämällä liite J ja V1600 säännöistä löytyy muutakin kivaa ja hyödyllistä kohtaa. Siksi siellä vedotaankin siihen, että vain se mistä kirjoitetaan pätee, kaikki muu on kiellettyä.
Ymmärrän kyllä mitä haet tällä sun ajatuksella, ja on siinäkin ihan hyvä pointti, voi olla että se on jopoa ollut tarkoituksena. Mutta niin vain ei missään lue kun katsotaan vanhempia passeja ja autoja.

Viimeistään tuo edellä haettu ajatus katkeaa ja kumoutuu samassa nipussa myöhempänä tulevaan lauseeseen:

Turvakehikon säännönmukaisuutta tarkastellaan näissä autoissa siten, että auton passin myöntämishetki luetaan auton luokituspäivämääräksi.

Tähän loppuu vänkääminen ja ainut mitä nyt katsotaan mitä on sen passin päiväyksenä jolla kilpailuun ilmoittaudut. Arvatenkin virtuaalipassia hakiessa vaikka nyt sitten vanhan passin autoon tulee passiin uusi päivämäärä ja siinä pitää silloin myös olla ajantasaiset kaaret. Ja jos ei tule jostain syystä uutta päivämäärää niin eipä siinä silloinkaan ole mitään epäselvää. Sit mennään sen vanhan päivämäärän mukaan.

Jos jollakin on olemassa vanhalla passilla oleva auto, joka on virtuaalipassitettu vanhalle tai uudelle passipohjalle 1.1.2016 jälkeen niin saa huutaa HEP!

Joku voi olla vaikka kiinnostunut ostamaan tuon "passin" jos löytys Lupo tai polo tai yaris vanhalla passilla kun saa ajaa pari kolkytäkiloa keveämmillä kaarilla, kuin tuoreemmat kilpakumppanit...:D

Puntit tasanRe: Pääkaari5.9.2017 20.13
Lupossa ja polossa ei taida paljoa kaarien paino kiinnostaa kun sinne nyt joutuu vanhoilla kaarilla laittamaan toistasataa kiloa lisäpainoja että saa minimipainoon, taitaa olla sama homma yariksessakin, tietysti jos nyt aletaan laskemaan painojakaumia niin sitten alkaa jo sekunnit häviämään kierrosajoista ;)

Tapio RauhalaRe: Pääkaari7.9.2017 11.46
V1600 Sports Club selvitti asiaa tekniikan lajipäälliköltä, Iiro Palmilta. Iiro vahvisti sähköpostitse, että turvakaarisäännöissä vaatimukset määrittää ensimmäisen passin myöntämispäivä. Siten uudelleen passitettujen autojen tulee täyttää ainoastaan ensimmäisen passin myöntämishetken vaatimukset.

Mutta jos tehdään uusi auto, kehikon tulee olla viimeisimmän turvakehikkosäännöstön mukainen.

hondamiesRe: Pääkaari7.9.2017 12.18
Ja meille Iiro vastasi näin:

""Teidän tapauksessanne, kun autoon muutetaan kokonaan toisenlainen tekniikka, niin silloin todellakin tarvitaan uusi passitus ja se uusi passi on nimellisesti autoon se ?ensimmäinen?.""

LuokkayhteiskuntaRe: Pääkaari7.9.2017 15.34
Millä meinaat tuon kisapaikalla todistaa/todistuttaa jos joku sitä alkaa siellä vittuillakseen tivaamaan? AKK tekniikan pojat on nyt näemmä vähän niinku navetan ovi ja heiluu molempiin suuntiin.
Alkaa pian löytymään Palmin kirjoittamia erivapaus sähköposteja aina tarpeen mukaan, äkkiäkös niitä nyt wordillä naputtelee norsunluutornin logot ja kaikki...:D

Varikkohaalarista napit paukkuen meet lyömään tommosen Palmin Psalmin pöytään ja perässä tulee Hondamies ihan erilaisen paperin kanssa... Kyllä pitää katsastupäällikön oikein ottaa tuoli siinä vaiheesa ja istua raapimaan muutaki ku päätä v1600 touhujen kanssa.

Mutta kun sääntökirja on tuollainen vitsi niinku se on, ja vielä annetaan jotain meriselityksiä satunnaisille kysyjille niin meininki on tällästä sitten.

Täysin sivussa on logiikka tästä hommasta, lopputulema on varmaan se että kaikki käy, kunhan on kaaret. Passin muotokin vaihtunut välillä ja silti kaivetaan vanha 2002 passi jostain kun aletaan muistella minkäslaiset kaaret tässä piti ollakkaan. Ja silti ihan selvällä suomenkielellä lukee että passin päivämäärä on luokituspäivämäärä.

Mutta hauskaa tämä on ja niinkai se harrastuksen kuuluukin olla....:D

ohjesääntöRe: Pääkaari7.9.2017 18.04
Asia on todella sekava. Sääntökirjassa on merkitty muuttuneena kohtana tämä luokituspäivämäärän määritelmä. Aikaisemmin V-säännöissä oli vain määritelmä minimikaarista. Uuden passin myötä uuden passin autojen kaarisääntöä kiristettiin. Miksi tämä vuoden 2017 kirjaan on lisätty tämä lause sotkemaan selvää asiaa. Vanhan passin autot olivat vanhoilla säännöillä ja ensikertaa passitettavat uuden passin autot uusilla säännöillä - ei epäselvää. Tämä luokituslause sotkee kaiken.

Toisekseen kaikki erivapaudet myöntää AKK:n hallitus ja sääntötulkinnat tekee lajiryhmä. Lajipäälliköllä ei näihin ole valtaa, joten on aivan turha tehdä palmin nimissä mitään papereita. Niillä ei ole mitään virkaa. Tämä muutos on tehty tämän vuoden ohjesääntöihin, joten erivapaudet tulevat siten julkisiksi ja kaikille tiedoksi hallituksen päätöksinä. Samoin sääntötulkinnat tulevat julkisiksi lajiryhmän käsittelyn jälkeen. Ei pitäisi löytyä mitään salaisia palmin papereita sotkemaan katsastuksia.

petri pimiäRe: Pääkaari10.9.2017 22.09
Eihän tuo kaarisääntö mitään vaikeaa ole lukekaa säännöt ja ymmärtäkää ne tehkää sitten vasta auto. Kaaria on todella paljon eri versioilla toteutettu osa laillisia ja loput jotain muuta. Toivottavasti joku myös puuttuisi väärin tehtyihin.. ja kaikki v autothan ei ole luokiteltuja. Ristikko katossa ristikko takana. Vaatii vahvistukset.V katossa ja takana ei tarvi tehdä kulma vahvistuksia ja helpoin tehdä.. kokemusta on 6 v auton verran ynm kilpurit

luokkayhteiskuntaRe: Pääkaari11.9.2017 8.29
No selvästä se on kyllä aika kaukana. Itsekkin puhut vielä kansallisesta luokittelusta ja taitaa olla 2017 nippu jäänyt vähälle lukemiselle. Monetko "lailliset" kaaret oot tänä kesänä ehtinyt jo tinaamaan?

Liite J ja V säännöt puhuvat omat juttunsa kaarista. Lauserakenne ja sanamuoto jättää monessa kohtaa tulkinnanvaraa, kun asia on yritetty sanoa hienosti ja lyhyesti.
Ei nyt enää V-autoihin liity tuon tarkennuksen johdosta. Mutta edelleen puuttuu se tieto miten kohdellaan kansallisesti luokittelematonta autoa. Miten sekin voi edelleen puuttua?!?

Kaaret on turvavaruste. Ite ainakin kuskina ihan mielellään seuraan tuota tuoreinta kaariajatusta. Onhan ne kaaret siellä mua varten. Ei katsastusmiestä varten tai siksi koska joku taho haluaa vittuillakseen asennuttaa putkia jonkun autoon. Mielestäni nykyisellään tuorein kaarirakenne on ihan hyvä ja jäykkä kokonaisuus. Hyvin tehtynä. Enemmän olisin huolissani tuosta tekemisestä.
Ps. jos on auto tekeillä niin miettikää WRC putken liittämistä etukaareen. Tekee gutaa tuolle wrc putkelle jossa on jo alkukäyryyttä.

Sanktioiminen olis hyvä olla silti maalaisjräjellä tehtyä. Jos nyt on hyvät kaaret, mutta vaikka vähän edellistä kehitysversiota niin merkintä passiin ja seuraavaan kisaan homma kuntoon.

Petri pimiäRe: Pääkaari11.9.2017 17.08
Kyllä noita kaaria on tehty ja myös muuteltu ja lisätty wrc putkia. Luokittelematonta koskee se kaari sääntö joka on voimassa katsastuskortin myöntämis vuonna.

PeteRe: Pääkaari11.9.2017 17.50
Tää on kyllä saakelin sekava aihe. No huomenna menee auto kaaritukseen ja tulee tämän vuoden kaaret. Viime viikonloppuna ajettu taas ralli ja ei ongelmaa. Emme rupee lisäämään putkia pääkaareen koska ei tuosta ota itse jeesuskaan selvää. Seuraava auto ei ole enään V auto mutta kaaret tehdään nyt niin että on joka putki mitä tämän vuoden kirja käskee ja vaatii tehdä.

uteliasRe: Pääkaari20.9.2017 10.22
Tyhmä kysymys: Mistä tuo mainittu 2015 ikäraja on "revitty"? Mitä muutoksia silloin on tullut, muuta kuin auton oltava "aito" 2000 vuosimallinen?
Yritin etsiä netsitä vuoden 2015 sääntökirjaa, mutta en onnistunut löytämään.
Kuten tuolla ketjun neljännessä viestissä sanotaan ja suora lainaus sääntökirjasta:
"Autot, jotka on luokiteltu 1.1.2002 jälkeen: Turvakehikossa on oltava kaksi diagonaalitukea kuvan 253-7 mukaisesti."
Eikös tuossa ole ihan selvästi sanottu että pääkaaressa ristikko pitää olla jos auto on luokiteltu l. passitettu vuoden 2002 jälkeen? Kun nytkin katsoo esim. nettiautossa myytäviä autoja, olisi käsittääkseni aika monessa hitsihommia tiedossa.

luokkayhteiskuntaRe: Pääkaari20.9.2017 19.12
Eikai siinä mitään rakenteellista isoa ole keksitty, mutta on vain haluttu kiirehtiä ja painottaa, että tuorein kaarijärjestelmä on niin hyvä että se on syytä laittaa kaikkiin.
Ja niinkuin onkin. Varsinkin eteenpäin aukeava V yhdessä takaiskareihin menevien diagonaalien kanssa jäykistää kaaret tosi kivasti ja lIsäksi staattinen malli kuljettaa voimat oikeastaan kaikkialta aina suoraan solmun läpi.

Vanhoja kaaria on varmasti paljon kun nyt täksivuodeksi tuo lause tuosta 2015 rajasta liite J:ssä ja sitä kun tulkitaan sit yhdessä V1600 sääntöjen kanssa jossa siis se passipäivä=luokituspäivä. Eli kaikki FTCC ja SM lähdöissä olevat autot nyt heti alkuun kuuluu siihen kategoriaan jossa on oltava kaikki mausteet(uusi passi on 2016).

Ja kyllä se sanotaan ihan selvästi munkin silmälle. Tuo 2002 raja koskettaa jo lähes kaikkia tehtyjä v-autoja, koska passin päivä on nyt luokituspäivä(V1600 säännöt). Eli myös vanhanpassin (post 2002) autoissa pakollinen nykyään se pääkaaren ristidiagonaali.

Lisäksi on se 2007 raja jossa pitää katto X sekä oviputken ja WRC putken liitos vahvistaa kulmavahvikkeella. Tätä ei varmasti ole paljon kenelläkään... Ja WRC putkikin on pakollinen vasta 2006 passitetussa autossa.

Eli on se ihan yksinkertaistakin kun on edes yksi tuollainen raja minkä jälkeen tavallaan siivotaan pöytä ja hyväksytään et laitetaan kaikki.

JanneRe: Pääkaari7.10.2017 21.51
Tarviiko v-autossa olla diagonaalit nimenomaan pääkaaressa vai voiko sen vielä tehdä takatukiin? tuo oviputken ja wrc-putken vahvistus pitänee tehdä vielä...

Lisäksi kiinnostaisi tuo pääkaaren ja kattoputken välissä menevä vahvikeputki, käsittääkseni ei ole pakollinen mutta kuitenki käytännössä jokaisesta autosta löytyy. Melko heikosti näyttää mahtuvat tuollaista penkin kanssa, jos ei ihan vain pientä pätkää laita niin kannattaako se kuitenkin laittaa?

...Re: Pääkaari9.10.2017 8.51
Jos ja kun olet tekemässä uutta autoa niin pitää olla nimenomaan pääkaaressa.

Omassa ainakin sopi ihan hyvin se kulmavahvike putkesta. Putken pituus joku 30-40cm. Voi olla kyllä autosta riippuvainen paljonkin. Vaikeastihitsattavaa liitostahan siinä toki vahvistetaan ja auttaa jo melko lyhytkin pätkä.

MV1600 passi21.1.2024 19.34
Saakohan Virosta V1600 autoon valmiita passeja, onko kellään linkkiä tilaukseen.Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: