Uutiset & Tiedotus

Moottoriurheiluhistoriaa tehnyt Thaimaan Miang: ?Itken onnesta!?

25.09.2017

Nayttokuva_2017-12-7_kello_1.54.01.png

Miang on moottoriurheiluhistorian ensimmäinen rata-autoilun kansallisen sarjan mestaruuden voittanut thaimaalainen Euroopassa. Kuva: Lasse Norres

Suomen mestaruuden V1600 SM-luokassa voittanut thaimaalainen Nathayos Sirigaya, lempinimeltään Miang näytti viikonloppuna Alastaro Circuitilla, miten hämmästyttävän nopeasti hän on kehittynyt kilpa-ajajana.

Alastarossa ajettu kilpailu oli kuusi kilpailua ja 12 kisalähtöä käsittäneen V1600 SM -sarjan finaali. Ensiesiintymisensä kilpa-ajajana vasta kesäkuun alussa Suomessa tehnyt 25-vuotias thaimaalainen säilytti hermonsa kurissa ja ajoi tyylipuhtaasti koko SM-sarjan voittoon.

Miang teki SM-sarjan voitollaan myös eurooppalaisen autourheilun historiaa: Thaimaalainen ajaja ei ole milloinkaan aikaisemmin voittanut rata-autoilun kansallisen sarjan mestaruutta missään Euroopan maassa.

Jo ensimmäisessä lähdössä lauantaina 23. syyskuuta hymyilevä ja rauhallinen Miang teki varmaa työtä sijoittumalla toiseksi kokeneen urjalalaisen Janne Lähteen jälkeen. Lähde ei kuitenkaan kilpaile SM-sarjassa, joten Miang vei täyden pistepotin eli 25 pistettä pahimpien kilpailijoittensa Simo Rauhalan ja Noora Lähteenmäen jäädessä seuraaville sijoille.

Sunnuntaipäivään Miang heräsi kuuden pisteen johtoasemassa Simo Rauhalaan verrattuna. Suomen mestaruus oli ”käden ulottuvilla”, mikä tietysti toi perhosia thaimaalaisenkin vatsanpohjaan. Toisessa lähdössä Miangin startti ei osunut aivan nappiin Janne Lähteen syöksyessä toisesta lähtöruudusta kärkeen, mutta Miang piti kuitenkin pintansa ja jätti Rauhalan ja Lähteenmäen heti startissa taakseen. Kaksitoista kierrosta käsittävän kilpailun edetessä Lähde ja Miang kuroivat tasaisen varmasti kaulaa muihin kilpailijoihin ja päätyivät Lähteen johtaessa kohti maalia. Juuri ennen maaliviivaa Lähde himmasi vauhtiaan ja koko kilpailun ajan Lähteen takapuskurissa kiinni roikkunut Miang paineli omaksikin hämmästyksekseen ykköseksi. Näin Miangin Suomen mestaruus sai mahtavan sinetin.

Tasaisen varmasti ja vakaasti koko kauden ajaneen Miangin Suomen mestaruus tuli viiden kilpailun ja kymmenen kisastartin jälkeen. Sarjan ensimmäiseen kilpailuun toukokuussa Botniaringillä Miang ei päässyt osallistumaan lainkaan ja joutui antamaan täten kaksi starttia ”hyvitystä” suomalaisille kilpakumppaneilleen. Seuraavissa kilpailuissa Miang kuitenkin napsi pisteitä kuin timmiksi öljytty kone. Kymmenessä ajamassaan kisalähdössä hän sijoittui kuudesti toiseksi, kerran kolmanneksi ja kaksi kertaa ykköseksi. Vain Pärnussa, Eestissä Miang kolaroi ja keskeytti kisan.

On syytä muistaa, että Aasian e-Motorsport mestari Miang ei ollut ennen kesäkuussa ajettua Ahveniston kilpailua ajanut milloinkaan elämässään yhtään ”live-autokilpailua”, joten rata-autoilunoviisina kilpailevan Miangin Suomen mestaruus on aivan uskomaton saavutus!

Viime viikonloppuna Alastarossa nähtiin jälleen huippurauhallinen, hymyilevä ja luottavainen Miang, joka heti torstain aika-ajojen jälkeen kertoi Rock Racing tiiminsä mekaanikoille, että Toyota Yaris toimii kuin unelma.

– Ei enää mitään säätöjä, ei renkaidenvaihtoa, ei mitään muutoksia autoon. Jos en nyt onnistu ajamaan itselleni Suomen mestaruutta, niin vika on kuljettajan korvien välissä, ei autossa.

Suomen mestaruuden ratkettua Miang antoi vihdoin tunteilleen vallan ja astui kyynelehtien ulos autostaan.

– En milloinkaan itke, jos olen vihainen tai harmissani, mutta minä itken, kun olen onnellinen. Ja nyt minä olen todella onnellinen! Onnistuin saavuttamaan jotain sellaista, jota en villeimmissä unelmissanikaan uskonut koskaan elämässäni saavuttavani. Tätä on vaikea uskoa todeksi. Kyseessä on saavutus, jota kukaan ei koskaan voi ottaa minulta pois. Tiedän myös tehneeni suomalaisen ja thaimaalaisen moottoriurheilun historiaa!

Miangin tyttöystävä, niin ikään V1600 SM -luokassa kilpaileva viehättävä Tachapan Vijittranon, lempinimeltään Ploy on Miangia huomattavasti kokeneempi rata-autoilija. Hänen meriittilistallaan on muun muassa Thaimaan Super Compact -rataluokan mestaruus vuodelta 2016.

Alastarossa Ploy ei valitettavasti onnistunut ajamaan aivan odotusten mukaan, mutta iloitsi luonnollisesti poikaystävänsä menestyksestä. SM-sarjassa Ploy sijoittui kymmenen parhaan joukkoon.

Miangin kisasaavutukset kaudella 2017

Ahvenisto, 3.6. – 1. startti: 3. sija / 2. startti: 2. sija 
Pärnu, Eesti, 1.7. – 1. startti: ulosajo / 2. startti: 2. sija 
Kemora, 15.7. – 1. startti: 2. sija / 2. startti: 1. sija 
Ahvenisto, 2.9. – 1. startti: 2. sija / 2. startti: 2. sija 
Alastaro, 23. – 24.9. – 1. startti: 2. sija / 2. startti: 1. sija

Teksti: Lasse Norres

23.05.2019Iisalmelainen Verneri Säisä on piirtänyt ajo-otteillaan itsensä monen rallia seuraavan mieliin. 16-vuotias nuorukainen johtaa Nuorten SM -luokkaa talvikauden jälkeen ja tavoitteena on jatkaa hyvää vauhtia myös tulevana lauantaina 25.5. SM Riihimäki Rallis
23.04.2019GGTurbo uusioturboahtimien testi- ja tuotekehitystiimin henkilöstö Garrett Turbo Expertivise Level 1 ja 2 sertifikaatilla tunnustettuja huippuammattilaisia
21.04.2019V-Tech Center Helsinki ja Loviisa avataan 20.5.2019 - Autojen optimointi
10.04.2019RATA-SM -kilpailukalenteri on vahvistettu ja sarjailmoittautuminen on auki - uudella ilmeellä kauteen
13.03.2019AKK hakee sisällöntuottajaa
02.03.2019Driftingistä tuttu Kristiina Aalto osallistui Itäralliin 2.3.2019
12.02.2019Sami-Matti Trogen ajaa tulevana viikonloppuna toisen rallinsa, kun nuorten SM-sarja jatkuu Kouvolassa.
21.01.2019Trogenin debyyttiralli ajettu - suupielet edelleen ylöspäin
14.01.2019Rallin Suomen Juniorimestaruussarjan avaavaan Iisalmen Säästöpankki Ralliin ilmoittautui määräaikaan mennessä 73 kuljettajaparia. Ralli ajetaan lauantaina 19. tammikuuta.
12.01.2019Rallicrossradoilta pikataipaleille - Sami-Matti Trogen ajaa elämänsä ensimmäisen rallin

Siirry arkistoon »