Keskustelu

T.VanhalaPolttoaine putket sisältä. Avattu oma keskustelu peugeot 206 alustan keskustelun pohjalta10.11.2015 13:09
Avasin oman keskustelun kun selvästi tuntuu aihe polttelevan monen mieltä ja peugeotin alustan alta ei keskustelu kaikkia tavoita.
Alla aiemmin aiheesta keskusteltua:


Samalla jos tietäjiä paikalla varmistaisin, eihän ole sallittua viedä polttoainelinjoja ohjaamon puolelta?

Järkevää ja turvallistahan se olisi ja muutamassa autossa näin näyttää olevankin....
Kari Ali-Rantala Re: Peugeot 206 ralli alusta 9.11.2015 0:17
Jep, polttoaine linjojen vetäminen ohjaamon puolelta EI ole sallittu. Mielestäni kuten Tuomokin totesi olisi
ehdottoman turvallista. Itse rakennan toista V1600 Alfaa, siskonpojalleni Arttu Lähdeniemelle, joka voitti Nuorten cup mestaruuden tänävuonna, ja siksi perehtynyt sääntöihin huolellisesti ja uusi Akk:n tekniikkapäällikkö Iiro
Palmi kun asuu samassa kaupungissa. niin on hyvä aina pyytää häntä käymään tallilla, niin autot on laillisia, ja turvallisia.
Ja Tuomo tarkista vielä ns WRC tuki ja siihen kuuluvat vahvikkeet, kuvistasi kun en niitä hyvin nähnyt. Sen sijaan oviputkiisi niitä ei voi /tarvi laittaa, kun eivät risteydy.
Juha Pensas Re: Peugeot 206 ralli alusta 9.11.2015 23:20
Tämä polttoaineputkien paikka on hiukan epäselvä. Edellisen tekn.lajipäällikön kanssa keskustelin pitkään asiasta. Hän oli sen kannalla,että voi siirtää ohjaamoon(kunhan suojataan), mutta lajiryhmän tulkinta oli kielteinen.
No nämä oli sääntötulkintoja, mutta me rakentajat/harrastajat joudumme tehdä tuon tekstin mukaan:

. Putket, linjat ja pumput
3.1 Suojaus
Polttoaine-, öljy- ja jarrulinjat on suojattava ulkopuolista
vahingoittumisvaaraa vastaan (kivet, korroosio, mekaaninen
murtuminen jne) ja korin sisäpuolelta tulta ja
kulumista vastaan.
Käyttötarkoitus: Yllämainittu suojaus ei ole pakollinen
ryhmässä N, mikäli sarjavalmistusasennus säilytetään.

Suojaus on pakollinen kaikissa ryhmissä, mikäli sarjavalmistusasennus
on muutettu tai jos kyseiset linjat
kulkevat auton ohjaamotiloissa ja niiden alkuperäinen
suojaus on poistettu.

Ja V1600 luokassahan noudatetaan N-ryhmän turvallisuus määräyksiä.
Minä ymmärrän tuon niin,että voi muuttaa.
Mitä mieltä muut.

Ja onko se alkuperäinen polttoaine putkisto joka työnnetään suojaputkeen,joka ei enää mahdu alkuperäiskiinnikkeisiin, vaan ne muutetaan joiksikin muunlaiseksi.

Ps. Alkuperäislinjoilla mennään, muttahieman houkuttaisi tehdä turvallisemmaksi.
ihmettelijä Re: Peugeot 206 ralli alusta 10.11.2015 10:02
Oon pähkiny tuota samaa polttoaineputkiasiaa.. Alkuperäiset putket kulkevat nyt kabiinin läpi. (muoviputki) Eikös tuo kuitenkin tuollaisenaan ole laillinen? Mitään ylimääräistä suojausta tuossa ei ole ollutkaan. Ilmeisesti sen saa kuitenkin laittaa silti suojaputkeen.

Säännöt tarkemmiksiRe: Polttoaine putket sisältä10.11.2015 16:04
Todennäköisesti monessa tallissa mietitään nyt onko oma auto ollenkaan laillinen polttoainelinjojen osalta. Tähän olisi hyvä saada selvyys, koska näyttää olevan kovin yleistä, että bensalinjat menevät suojattuna sisällä ohjaamossa. Muistellen vaikka kuluneen kauden pohjoista kesäkauden RSJM-kisaa, pelkkä läpipääsy olisi ollut ulkopuolisilla putkilla kyseenalaista.

Kari Ali-RantalaRe: Polttoaine putket sisältä. Avattu oma keskustelu peugeot 206 alustan keskustelun pohjalta10.11.2015 19:18
Sääntö on hyvin selkeä, ja tarkka, eikä jätä tulkinnanvaraa, kun luetaan V1600 sääntöä. On vielä isoilla kirjaimilla kirjoitettu. Kohta VII V1600 Tekniset määräykset. 4. KAIKKI NE MUUTOKSET JOTKA EIVÄT OLE NÄISSÄ SALLITTU TEHTÄVÄKSI, ON NIMEENOMAAN KIELLETTY. SALLITTU MUUTOS, EI SAA JOHTAA MUUTOKSEEN, JOKA EI OLE ERIKSEEN SALLITTU.
Täytyy myös muistaa että aina ryhmäsäännöt kumoaa, ns yleiset tekniikkasäännöt. Näin ollen mikään V1600 Teknisten määräyksien kohta ei kumoa kohtaa 4, isoilla kirjaimilla kirjoitettua. Joten bensa letkujen, putkien paikkaa EI voi muuttaa.
Asian myös varmistin tänään Akk;n Iiro Palmilta.
Joten nyt on aikaa laittaa autot sääntöjen mukaisiksi. Kausi alkaa 16.1

MRe: Polttoaine putket sisältä. Avattu oma keskustelu peugeot 206 alustan keskustelun pohjalta10.11.2015 21:42
Polttoaineen syöttö: Kaasutin: Alkuperäinen järjestelmä tulee säilyttää. Kaasuttimen osat, jotka säätelevät moottorin saamaa polttoaineen määrää voidaan muuttaa, edellytyksellä, että näillä osilla ei ole vaikutusta moottorin saamaan ilmamäärään.

Juha PensasRe: Polttoaine putket sisältä. Avattu oma keskustelu peugeot 206 alustan keskustelun pohjalta10.11.2015 22:04
Kari on oikeassa. Itsellä johti harhaan seuraava sääntökohta:
7.0 Turvakehikko ja turvavarusteet
Turvakehikon minimivaatimus: Liite J:n mukainen turvakehikko,
jossa on vähintään 2kpl oviputkia auton
molemmilla puolilla, kattoristikko (tai V) ja ristikkäiset
diagonaalituet (tai V). Jos autoon luokitellussa tai sertifioidussa
kehikossa ei ole kaikkia tarvittavia lisäputkia,
tulee tästä tehdä erillinen maininta auton passiin.
Muilta osin tulee noudattaa Liite J:n turvamääräyksiä
kuten ryhmässä N.

Tuossa varmaankin tarkoitetaan pelkästään vain turvakaaria,mutta ei sitä suoraan mainita. Hämäävä on sanamuoto :Muilta osin

Säännöt tarkemmiksiRe: Polttoaine putket sisältä. Avattu oma keskustelu peugeot 206 alustan keskustelun pohjalta11.11.2015 11:45
Pitääkö polttoaineputken olla myös alkuperäinen, korin ulkopuolella vai saako sen vaihtaa erilaiseksi? Suojata sen ilmeisesti saa kuitenkin?

Mika HeleniusRe: Polttoaine putket sisältä. Avattu oma keskustelu peugeot 206 alustan keskustelun pohjalta11.11.2015 21:40
Eikös se aika tarkkaan säännöissä sanota että alkuperäiset putket oltava... Eli jos ei ole sallittu muuttaa, niin silloin alkuperäiset, eikö??? Ja sekin sanotaan säännöissä että alkuperäiset putket saa suojata, mutta luonnollisesti ne pitää silloinkin olla omilla paikollaan alkuperäisillä kiinnikkeillään.

Juha PensasRe: Polttoaine putket sisältä. Avattu oma keskustelu peugeot 206 alustan keskustelun pohjalta11.11.2015 22:01
Tuo on aika mahdoton yhtälö. Jos alkuperäisputki asennetaan suojaputken sisään, niin tuskin missään automallissa se enää mahtuu alkuperäiskiinnikkeisiin. Joten jatkokysymys,salliiko säännöt suojata pohjapanssarilla polttoainelinjat?

T.VanhalaRe: Polttoaine putket sisältä. 11.11.2015 22:14
Ja samaa epäselvyyttä jatkaen onko suojaus= pohjapanssari?

Pohjapanssarillehan on selkeät minimipaksuudet materiaalista riippuen.

Omaani tein ( ehkä sääntöjen vastaisen ratkaisun??) 1 mm alumiini pellistä suojan pohjaan kiinni. Ei siis täytä pohjapanssarin määritelmää....

Sääntökirjaa kun tulkitsen niin suojaus ja panssari olisi eri asia:
6.6.1
- - Pohjapanssarit ovat sallittuja, mutta niiden tulee olla irrotettavia ja maavarasta annettuja määräyksiä
on noudatettava (Art. 252 2.). Pohjapanssarin ainoa tehtävä saa olla moottorin, jäähdyttimen, pyöränripustuksen,
polttoainesäiliön, vaihdelaatikon, voimansiirron, ohjauksen, pakoputkiston ja sammutusjärjestelmän
pullojen suojaus. Pohjapanssari saa olla puskurin alapuolen levyinen vain etuakselin
etupuolelta. Polttoainesäiliö voidaan myös suojata erillisellä pohjapanssarilla. Pohjapanssareiden tulee olla vähintään 4mm alumiiniseosta, vähintään 2mm terästä tai jos muuta materiaalia vähintään 6mm.
-Polttoaineputkien suojaaminen on sallittu.

Mika HeleniusRe: Polttoaine putket sisältä. Avattu oma keskustelu peugeot 206 alustan keskustelun pohjalta11.11.2015 22:18
No missä kohtaa säännöissä lukee että niiden ei tarvitse olla alkuperäisillä paikoillaan?? Ei niitä mihinkään putkeen tarvitse pistää jos ne suojata haluaa. Omassa autossa ne menee alla ihan alkuperäisellä paikalla alkuperäisissä kiinnikeissään ja alkuperäisillä muovisilla suojuksilla. Jos noita haluaisin lisää suojata, niin roiskeläppäkumista soiro päälle ja se kiinni lattiaa, mutta alkuperäiset suojat riittävät minulle.

Juha PensasRe: Polttoaine putket sisältä. Avattu oma keskustelu peugeot 206 alustan keskustelun pohjalta11.11.2015 22:27
Niinpä, tässä vaikea kysymys. Oma tulkinta on ,että pohjapanssarin (esim 4 mm alumiini)kaltaisella levyllä voi polttoainelinjat suojata. Sääntöhän sallii suojauksen,mutta ei millään tavoin määrittele toteutustapaa.

Kaikenkaikkiaan sääntöselvennyksen paikka.

Oma ehdotus ,että sisälinjat sallitaan,mutta ellei,niin sitten alkuperäispaikalla suojaputkeen asennus ja
alkuperäiset kiinnikkeet voidaan korvata tukevimmilla.

T.VanhalaRe: Polttoaine putket sisältä. 11.11.2015 22:29
Sorry Mika jos ilmaisin epäselvästi.
Omassa autossani (Focus) , menee putket auton alla omissa kiinnikkeissä. Foordissa ei vain vakiona ole mitään suojaa putkille joten siksi näin tarpeelliseksi jollain ne suojata. Toki joissain merkeissä on jo tehtaan jäljiltä hyvät suojaukset, kuten kerroit.

Alkuperäinen kysymykseni olikin, että olenko ymmärtänyt säännöt jotenkin väärin koska useassa autossa putket ovat alkuperäisestä poiketen muutettu kulkemaan sisälle...
Putkien sisälle muuttaminen olisi mielestäni turvallisuutta edistävä toimenpide. ( ja näin tekisin mikäli säännöt sen sallisivat)

Juha PensasRe: Polttoaine putket sisältä. Avattu oma keskustelu peugeot 206 alustan keskustelun pohjalta11.11.2015 22:34
Mika, noissa linjoissa on automerkeillä ja malleilla melkoiset erot. Meillä Meganessa on takajalkatilan kohdalla putket todella tyrkyllä. Nyt ne ovat kumisen suojaputken sisällä ja lisäksi vielä nylonlevy päällä.
Silti ne ei näytä kovinkaan turvallisen näköisiltä.

.Re: Polttoaine putket sisältä. Avattu oma keskustelu peugeot 206 alustan keskustelun pohjalta11.11.2015 22:34
Monen V harrastajan kanssa olen jutellut tästä asiasta ja Tiedän että monissa v autoissa putket kulkevat sisällä (tosin itselläni ei , kun sen verran uusi auto enkä ole kerennyt niitä sinne suunnittelemaan) ja mitään konkreettista hyötyä siitä ei kenellekkään ole joten eihän ensi kaudella niitä kisoja vastalauseilla ratkota (niin kuin ratapuolella) vaan taidolla ja kovalla kilvanajolla?

Mika HeleniusRe: Polttoaine putket sisältä. Avattu oma keskustelu peugeot 206 alustan keskustelun pohjalta11.11.2015 22:37
Joo, sopii minullekin että saa siirtää sisälle. Tai laittaa putken sisään auton alle, mutta näillä säännöillä se ei ole mahdollista. Tosin TAAS tässäkin tapauksessa jos siirto sisälle sallitaan, niin tulee mieleen että jos kerran monissa autoissa ne jo ovat sisällä, niin sääntöjä muutetaan sen mukaan miten on jo tehty... F-ryhmän säännöt kun muuttuivat tässä jokinaikaa sitten aika paljon, niin joka toisessa muutoksessa luki yhtenä perusteluna että "jo yleisesti käytössä oleva käytäntö" tai jotain muuta vastaavaa..

Kari Ali-RantalaRe: Polttoaine putket sisältä. Avattu oma keskustelu peugeot 206 alustan keskustelun pohjalta12.11.2015 2:39
Hyvät ystävät, asioita täällä pyörittelemällä, rallipuolella on kohta sama riita tms kuin ratapuolellakin.
Lukekaa sääntökirjaa, ja opetelkaa sitä lukemaan, niin 99% kaikista ongelmista, epäselvyyksistä ratkeaa.
Myönnän että minulta meni sääntökirjan lukemisen ymmärtämiseen n 30v. Mutta olenkin hidas hämäläinen.
Helppoa ei sen lukeminen, ymmärtäminen ole, mutta kuten sanoin siellä ei ole kuin n. 1% sääntöjen,asioiden tulkintamahdollisuus.
Loppuun haluan kertoa että kun mitään konkreettista hyötyä eikä turvallisuusriskiä (mitään ei ole käytännössä tapahtunut) V1600 autoissa ole siirtää bensaputkia, letkuja pois alkuperäiseltä paikaltaan, niin miksi joku niin tekee, tai on tehnyt, ja näin rikkoa sääntöjä???
Säännöt on sääntöjä, ja niitä PITÄÄ noudattaa, oli niistä konkreettista hyötyä tai ei.
Emmehän mene AT alueellekkaan minuuttia, paria ennen tai jälkeen "omaa aikaamme" vaikkei silläkään olisi mitään konkreettista merkitystä. Me kilpailijat voimme kaikkia muutosehdotuksia ehdottaa omalle lajiryhmälle, ja näin saada omat muutostarpeemme mahdollisesti täytäntöön.

Tomi JutilaRe: Polttoaine putket sisältä. Avattu oma keskustelu peugeot 206 alustan keskustelun pohjalta12.11.2015 6:03
Meganessa näin:
auton valmistuttua ensitesteissä kolmen kierroksen jälkeen pensalinja poikki ja koko laite meinasi palaa, onneksi oli märkä keli eikä kipinöitä sattunut kohdalleen kun pensaa oli huleillaan ympäriinsä. sitäennen yllättävä katkos vetoon oli hilkulla aiheuttaa kaiteeseenajon hyppyrin jälkeen....
jääradalla taasen pensalinjat retkotti mitensattuu penkassa käynnin jälkeen ja raahasi pitkin rataa.
eli vallan innostunut en ole originaali pensalinjojen pitämisestä alkuperäisellä paikalla.

Säännöt tarkemmiksiRe: Polttoaine putket sisältä. Avattu oma keskustelu peugeot 206 alustan keskustelun pohjalta12.11.2015 6:07
Missään tapauksessa näistä ei halua mitään väittelyä, siihen ei pidä sortua. Ymmärrän Kari jos kyseessä olisi uuden auton rakentaminen, silloin sääntökirja kahlataan perusteellisesti läpi ja kysytään kaikki yksityiskohdat tekniikan lajipäälliköltä. Nyt minulla kyseessä aiemmin rakennettu auto ja uskoakseni edellinen omistaja on tehnyt täysin silloisten tulkintojen mukaisesti sääntöjenmukaisen kilpurin, ilman minkäänlaista tarvetta rikkoa sääntöjä. Matkan varrella on tapahtunut selkeästi jotain, jos hyvin monet autot on tehty ohjaamon sisäpuolisilla polttoainelinjoilla. Ainakin yksi on muuttunut ja se on tekniikan lajipäällikkö. Tällä en halua sanoa, että siinä olisi syy tulkintaeroon. Aiempi kirjoittajakin taisi asiasta jotain mainita, mutta samassa yhteydessä kertoi myös lajiryhmän kuitenkin olleen toista mieltä. Tässä on taas yksi tekninen kohta, joka on täysin tietämättä "muuttunut" sääntöjenmukaisesta sääntöjenvastaiseksi. Tuleeko seuraavassa rallissa hylky vai korjauskehote, se jää nähtäväksi.

Ja kuten mainitsin, en halua väitellä.

Kari Ali-RantalaRe: Polttoaine putket sisältä. Avattu oma keskustelu peugeot 206 alustan keskustelun pohjalta12.11.2015 7:35
Jep, haluan muistuttaa myös siitä, että oli lajipäällikkö, tekniikkapäällikkö kuka hyvänsä, niin sääntökirja ratkaisee. Tiedän kokemuksesta että ns. sääntöjen vastaisia "suullisia" lupauksia tietyt henkilöt, tietyille kilpailijoille on antanut, mutta niillä kun ei silloin ole merkitystä, jos esim loppukatsastukseen joutuu ja laittomuus todetaan.
Samoin valitettavan monella on luulo, että kun V auto on passitettu, niin silloin se on laillinen. Se passi ei ole kuin tavallaan "henkilötunnus".
Valitettavasti yhden nuorten luokan kuljettajan auto viimeisessä kisassa Mynämäellä hylättiin loppukatsastuksessa.
Joten siitäkin kaikille opiksi, että onhan autoissa katalysaattori, ja fia hyväksytty ja fia paperi auton papereiden mukana kisoissa. Ja kuten Tampereen SM:ssä ja sitten Riihimäki rallissa, ennen varsinaista katsastusta kaikkien kaaret ns tutkittiin, ja kerrottiin kuljettajille epäkohdat, niin ei tarvi olla kovin kummonen ennustaja, kun tietää että 2016 katsastuksissa tutkitaan kaaret hyvin tarkasti, ja tiedän että kilpailuista sulkemisia tulee, sillä yleisellä tasolla kaaret ovat puutteellisia.

Mika HeleniusRe: Polttoaine putket sisältä. Avattu oma keskustelu peugeot 206 alustan keskustelun pohjalta12.11.2015 8:40
No, ainakin reilu kaksi vuotta sitten tekniikkalajipäälikkö tiesi että polttoaineputket pitää säilyttää alkuperäisellä paikallaan, kun silloin jo ihmettelin sisälle siirrettyjä putkia.

Juha PensasRe: Polttoaine putket sisältä. Avattu oma keskustelu peugeot 206 alustan keskustelun pohjalta12.11.2015 9:22
Ei tässä varmaan kukaan mitään riitaa halua. Alusta alkaen on vain haluttu ,että omakin auto on sääntöjen mukainen. Ja nyt varmaan kaikille on selvää että alkuperäislinjoilla mennään. On myös paljastunut,että joissakin automalleissa pärjää jopa ilman lisäsuojaa, toisissa taas on paljonkin ongelmia kiinnipysymisessä. Itseni johti alunperin vääräään tulkintaan tuo N-ryhmän turvamääräyksien noudattaminen,joka tarkoittaakin vain turvakehikoita. Aikaisemminkin täällä keskusteluissa oli taustapeilit ja silloin myös perusteena käytettiin tuota N ryhmän turvamääräystä. Siihen olisi hyvä saada tarkennus,ettei tule turhia väärinymmärryksiä. Kerroppa Kari Iirolle asiasta.

Petteri KoskenalaRe: Polttoaine putket sisältä. Avattu oma keskustelu peugeot 206 alustan keskustelun pohjalta12.11.2015 14:53
Ja tuohon Karin kirjoittamaan katalysaattorikohtaan vielä muistutus: "Katalysaattorin tulee olla joko auton alkuperäinen tai FIA-hyväksytty"

sutiRe: Polttoaine putket sisältä. Avattu oma keskustelu peugeot 206 alustan keskustelun pohjalta13.11.2015 22:15
Olen myös käynyt bensalinja asiasta keskustelua jonnin aikaa sitten entisen lajipäällikön kanssa ja hän vei asian eteenpäin. Tuolloin lajiryhmä päätti, että asiaa tarkkaillaan ja katsotaan onko näitä sisäänvetoja tai turvatankkeja asennettu. Tarkkailu tuotti vain muutaman auton löytymisen, joissa turvatankki tai sisälinjat. Näin ollen bensalinjojen sisäänvetoa ei päätetty hyväksyä, syyt olivat toisarvoisia. Suojaaminen kuitenkin sallittiin.

Omakohtaista kokemusta rikkoontumisista on paljon, pösön putket ovat trippimehupilliä. Nopeasti laskien 3-4 kertaa bensat pitkin alustaa ja konehuonetta, tällä tahdilla tulipalo on ajan kysymys (myös tankki tuli halkaistua, mutta se oli oma vika kun ulos mentiin hiukka isommin). Kokemukseni mukaan säännöissä sallitusta suojauksesta ei ole ollut riittävää apua.

Oma kantani on edelleen, että nykyinen sääntölinjaus vaarantaa kilpailijoiden turvallisuuden vakavasti (kielletään yhden todennäköisimmän ja vaarallisimman henkeen kohdistuvan riskin minimointi). On palokalsarit, tuplasti käsisammuttimet (meillä myös sammutusjärjestelmä) ja palava materiaali tiputettu autosta minimiin. Ne ovat kuitenkin vain vastaus jo tapahtuneeseen, eli miksi ei alkulähdettä voi poissulkea parhaansa mukaan?

Kysymys kuuluu: onko yleinen ilmapiiri se, että sisäänveto tulee sallia? Itse ehdottaisin, että se sallitaan, mutta ei ole pakollista. Tällöin kukin tekee miten parhaaksi näkee.

olliRe: Polttoaine putket sisältä. Avattu oma keskustelu peugeot 206 alustan keskustelun pohjalta14.11.2015 17:27
Kannattaisiko jonkun nyt ottaa yhteyttä tekniikka päällikköön, jotta saadaan ensi vuoden sääntöihin tämä mukaan?

PösöPojatRe: Polttoaine putket sisältä. Avattu oma keskustelu peugeot 206 alustan keskustelun pohjalta16.11.2015 13:08
Laiton kyselyn s-postilla rallin lajipäälikölle ja katsotaan mikä on vastaus.
Meillä Peugeot 206 ja putket ovat kyllä naurettavat tuolla pohjassa. Muovi ja ei tada kilpa-autossa kestää pyhätöntä viikonloppua. Jos oikein muistan niin putken tarvii kestää 70bar painetta jos ne viedään sisäkautta.

Olli ToivonenRe: Polttoaine putket sisältä. Avattu oma keskustelu peugeot 206 alustan keskustelun pohjalta16.11.2015 14:54
Näin keskustelupalstan välityksellä on hieman huono selvittää kaikkia sääntöjä ja niiden perusteita, mutta yritän vähän avata tätä polttoaineputki asiaa. Kuten Kari tuolla yllä olevassa kertoo, niin autourheilussa säännöt ovat ns. sallivat. Säännöt eivät (pääsääntöisesti) kiellä mitään. Jos säännöista ei löydy lupaa johonkin muutokseen, niin sitä muutosta ei voi sitten tehdä. V1600 on tarkoituksella pidetty hyvin lähellä vakiota ja tämän vuoksi autoihin sallitut muutokset ovat hyvin rajallisia. Polttoaineputkista oli taannoin keskustelua ja niiden "vapauttamista" harkittiin. Mutta kuten kaikki ovat huomanneet, niin tälle vuodelle sääntöihin lisättiin vain polttoaineputkien suojaamisen salliminen. Mikäli polttoaineputket olisi sallittu siirrettävän autoon sisälle, niin tällöin monessa autossa olisi ollut myös tarve vaihtaa polttoaineputket alkuperäisestä. Tämä siksi, että alkuperäiset ovat yleensä muotoon taivutettu ja niiden sijainnin muuttaminen ei siten olisi mahdollista. Jos putket ja niiden sijainti sallittaisiin vaihdettavan, tulisi helposti tarve vaihtaa myös putkien liittimet, polttoainesuodattimet ja niiden paikka, polttoainepumpunpaikka ja jopa polttoaineen lähtö tankista. Jopa tankin vaihto voisi tulla tarpeelliseksi. Kun luetaan Karin korostama sääntökohta (KAIKKI NE MUUTOKSET JOTKA EIVÄT OLE NÄISSÄ SALLITTU TEHTÄVÄKSI, ON NIMEENOMAAN KIELLETTY. SALLITTU MUUTOS, EI SAA JOHTAA MUUTOKSEEN, JOKA EI OLE ERIKSEEN SALLITTU) huomataan, että sallimalla ainoastaan polttoaineputken sijainnin vaihtaminen, tullaan helposti tilanteeseen, että tämä johtaa johonkin muutokseen, jota ei ole sallittu.

Tämä oli syy, miksi tekniikan lajiryhmä esitti hallitukselle vuodelle 2015 sääntömuutosta, jonka mukaan polttoaineputket saa vain suojata, mutta ne täytyy muuten olla alkuperäiset. Suojaamiselle ei ole asetettu mitään rajoitteita, joten jokainen voi suojata oman autonsa polttoaineputket juuri niin hyvin, kun on tarvetta.

Juha PensasRe: Polttoaine putket sisältä. Avattu oma keskustelu peugeot 206 alustan keskustelun pohjalta29.11.2015 11:24
Nyt kun vuoden 2016 säännöt on julkaistu,niin totesin ettei kehitystä ole tapahtunut tässä polttoainelinja säännössä.
Tuohon ylläolevaan Ollin kirjoitukseen liittyen kysymys.
Mitkä automallit vaativat polttoainetankin vaihdon,polttoainepumpun paikan vaihdon tai polttoainesuodattimien vaihdon, jos osa polttoainelinjasta korvataan ei alkuperäisellä putkella joka kulkeen ei alkuperäisellä paikalla?
Lajiryhmällä lienee asiaan selkeä vastaus,koska edellämainittuja syitä on käytetty päätöksen perusteena.

Nykytekniikassa on useampikin liitosmalli jolla katkaistu muovinen polttoaineputki voidaan jatkaa vastaavanlaisella putkella luotettavasti. Ei siinä sen ihmeellisempää lähes kaikkien osien vaihtotarvetta ole.

Turvallisuusnäkökohtiin vedoten esitän toiveen,että lajiryhmä valmistelee sääntömuutoksen kaudelle 2017,
jossa sallitaan polttoaineputken vaihto ei alkuperäiseksi niiltä osin kun siirretään kulkemaan auton sisällä.
Auton sisällä se tulee suojata metalliputkella. Polttoaineputkessa ei saa olla liitoksia auton sisätiloissa.

Mitä mieltä muut harrastajat? Onko esitetty vaihtoehto hankala toteuttaa jossain automallissa?
Renault Meganessa ainakin "naurettavan" helppo.

Tämä esitys sen takia,koska ylläpidän ja huollan autoa jolla oma poika harrastaa. Silloin tulee mietittyä myös
näitä turvallisuusasioita tarkasti.

PösöpojatRe: Polttoaine putket sisältä. Avattu oma keskustelu peugeot 206 alustan keskustelun pohjalta29.11.2015 14:57
Me päädyttiin pösöön tekeen naylonista pohjan puolelle suoja. Uskon että riittää. Nylon levyä poppareilla pohjaan kiinni ja pieni pokkaus joka jäykistää viellä nylonia

luoja loiRe: Polttoaine putket sisältä. Avattu oma keskustelu peugeot 206 alustan keskustelun pohjalta29.11.2015 19:05
Useammat osaa tehdä tarvittavat muutokset! Mutta yllättävän usea tekee huonommat kuin ne vakiot. 10 vuotta ajettu ja sääntö ollut aina sama.

v1000Re: Polttoaine putket sisältä. Avattu oma keskustelu peugeot 206 alustan keskustelun pohjalta30.11.2015 9:54
Ainut oikea tapa suojata putket on siirtää ne pohjapellin yläpuolelle,,radalla ja hyvillä teillä kestää putket mutta kun tie huononee ja spoorit syvenee ,,auton alta häviää kaikki,,suojaukset ei auta mitään ,,kun se pään kokoinen kivi pyörähtää auton alta,muoviputket halkee ,kun ne litistyy pohjaavasten,,teflon letkut sissään ,jää useempi auto palamatta....eikä oo ees kallis investointi,,suodattimet ja tankin voi jättää alkuperäiseksi,nykyään löytyy liittimiä jokaiseen autoon..ja letkuihin,,,...

Kari Ali-RantalaRe: Polttoaine putket sisältä. Avattu oma keskustelu peugeot 206 alustan keskustelun pohjalta30.11.2015 23:45
V1000, säännöt eivät salli edelleenkään siirtää putkia, letkuja pois alkuperäiseltä paikaltaan. joten eihän uhmata sääntöjä.
Oikein suojattuina kestää aivan varmasti vaikka ovat omalla paikalla. V autosta rikkoontuu huonolla tiellä moni muu paikka ennen kuin bensaputket, ja siksi on ajaessa käytettävä myös järkeä, kun puhutaan vakio autosta.

letkut suihkuaaRe: Polttoaine putket sisältä. Avattu oma keskustelu peugeot 206 alustan keskustelun pohjalta1.12.2015 11:19
onhan tää vähän outoa kun turvallisempi vaihtoehto on kielletty...voihan ne vanhat putket sinne auton alle jättää,mutta ei sinne kannata bensaa syöttää.......eikse oo silloin puoliksi laillinen??

Ruisk ruiskRe: Polttoaine putket sisältä. Avattu oma keskustelu peugeot 206 alustan keskustelun pohjalta1.12.2015 15:35
Oikeestaan jarruputketkin pitäis laittaa kulkemaan ulkona. Ihan yhtä hyvässä suojassa nekin on kuin on bensaputketkin. Mitä näistä turvallisuusasioista huolehtimaan. Pääasia että vakioilla mennään.

R1Re: Polttoaine putket sisältä. Avattu oma keskustelu peugeot 206 alustan keskustelun pohjalta2.12.2015 17:23
alfassa taitaapi nämä bensalinjat kulkea varsin suojaisassa ja helposti suojattavassa paikassa. monen muun merkin edustajat joilla linjat ovat hieman enempi tyrkyllä luonnollisesti ajavat asiaa linjojen siirtämistä sisätiloihin.
harmi että tämmöinen seikka menee maalaisjärjen ja turvallisuuden edelle.

T.VanhalaRe: Polttoaine putket sisältä. Avattu oma keskustelu peugeot 206 alustan keskustelun pohjalta3.12.2015 22:42
Hei, olin tänään yhteydessä Akk:hon ja kehoittivat tekemään ehdotuksen jonka käsittelevät kokouksessa ja johtaa muutoksiin (jos johtaa)....


Keskustelun pohjaksi muutamia kuvia autojen pohjista missä näkyy kuinka eri tavalla tehtaan jäljiltä putkia on suojattu-> http://focusprojekti.munblogi.com/2015/12/03/erilaisia-polttoaineputkia/

Ajattelin väkertää ehdotuksen ja siihen tulisi varmasti "lisäpotkua" jos mukana olisi mahdollisimman monen kilpailijan puolto asialle.
Eli jos olette kanssani samaa mieltä niin lähettäkää minulle s.postilla tuomo.vanhala(at)gmail.com nimenne ja Motorsport id:nne niin kerään niistä koonnin ehdotuksen liitteeksi.

Alla nopeasti tehty ehdotus johon myöskin toivon kommentteja että saadaan lähetettyä kerralla hyvä!!

Polttoaineputket ja kiinnitykset

Alkuperäisten putkien/letkujen kiinnitys voidaan muuttaa vahvemmaksi ja/tai kiinnityksiä lisätä.
Jos sarjavalmisteista asennustapaa muutetaan tulee seuraavia ohjeita noudattaa:
Sallitaan polttoaineputkien muuttaminen kulkemaan auton sisältä, auton alla meneviltä osin. Muutos saa vaikuttaa korkeintaan ensimmäisiin liitoksiin asti. Liitokset pitää tehdä kilpakäyttöön sopiviksi. Putket/letkut vietävä suojaputken tai suojaputkien sisällä joka materiaaliltaan XXX. Ohjaamossa ei saa olla yhtään liitosta sääntökirjan kuva 253-60 ( sallitaanko liitoksella 253-59)?? . Vaihdetun polttoaineputken/letkun materiaalina XXX, joka kestää painetta xxx.
Polttoaine suodatin ja pumppu säilytettävä alkuperäisinä ja alkuperäisillä paikoilla.


Perustelut: Turvallisuus ja ympäristö vaikutukset.
Eri ajoneuvoissa on tehtaan jäljiltä hyvin erilaisia toteutuksia polttoaine putkien kiinnityksissä ja suojauksissa sekä materiaalissa. Putkien/letkujen kulkiessa auton alla altistuvat ne kiville, korroosiolle ja mekaaniselle rasitukselle. Esimerkiksi paluuputken vaurioituessa toimii auto normaalisti. Silloin polttoainetta pääsee ympäristöön pahimmillaan kymmeniä litroja aiheuttaen palo- ja ympäristöriskin.

Mika HeleniusRe: Polttoaine putket sisältä. Avattu oma keskustelu peugeot 206 alustan keskustelun pohjalta3.12.2015 23:18
Eihän muissakaan luokissa pa-putkia tarvitse sisällä mihinkään suojaputkeen laittaa, jos ne on oikeaa lentokonelaatuista tavaraa. Toki jos käytetään alkuperäisiä muoviputkia, niin silloin pitää suojata. Ja tuo sanamuoto "Muutos saa vaikuttaa korkeintaan ensimmäisiin liitoksiin asti." Ei oikein sovi ainakaan minun autoon, koska ensimmäinen ja toinen liitos on jo konehuoneessa..Eli ensin 0,5 metriä kumiletkua ja liitos, sitten 0,5 metriä ja liitos metalliputkesta muoviseen, sitten auton alla tankin lähettyvillä kolmas liitos ja neljäs tankin päällä. Ja se tietysti että mistäpäin sitä ensimmäistä liitosta katsotaan.
Ja tuossa autossani ei ole ollenkaan paluuputkea, vaan toinen samanlainen putki pa-putken vieressä on tankin huohotusputki joka menee imusarjaan. Eli se pitäisi jättää yksinään auton alle samoihin kiinnikeisiin jossa pa-putki on ollut?
Nää asiat on aika vaikeita, kun autoja on niin monenlaisia ja säännöt pitäisi saada sitten sopimaan kaikkiin autoihin samalla tavalla.

Juha PensasRe: Polttoaine putket sisältä. Avattu oma keskustelu peugeot 206 alustan keskustelun pohjalta4.12.2015 0:08
Olisiko määritelmä, polttoainejärjestelmänputket oikea(sisältäisi menot,paluut ja huohottimet)?
Suojaus sisätiloissa pakollinen,ellei lentokonelaatua. Suojaus metalliputkella.

Tietenkin myös pohjalevyn alla oleville putkille sallittaisiin lisäkiinnitys

T.VanhalaRe: Polttoaine putket sisältä. Avattu oma keskustelu peugeot 206 alustan keskustelun pohjalta4.12.2015 8:33
Juhan ehdottama tapa vaikuttaa hyvältä olematta kuitenkaan liian ympäri pyöreä.
Tosiaan monessa autossa putkia on kolme.

Mitä valmistellumpi esitys sen paremmin menee läpi...

Bensa jukeRe: Polttoaine putket sisältä. Avattu oma keskustelu peugeot 206 alustan keskustelun pohjalta4.12.2015 16:56
Ylivoimaisesti paras on vakio

T.VanhalaRe: Polttoaine putket sisältä. Avattu oma keskustelu peugeot 206 alustan keskustelun pohjalta21.12.2015 22:40
Hei, asia ei ole vielä lähetetty eteenpäin saatikka sitten unohdettu.
Tekstin muotoilu vaiheessa ja apuja kaipaisinkin lähinnä miten esitettäisiin putkien liitokset toteutettavan?

Käsittääkseni suurin huoli on jälkikäteen tehtyjen liitosten turvallisuuden varmistaminen.
Esim toteutuksena: alkuperäinen (suora)putki poikki mihin liitetään letku joka "aban" klemmarilla kiinni on toteutuksena huono. Riski liitoksen irtoamiseen on suuri.
Ehdotukseen sanat "muutos suodattien jälkeen" on huono, kun joissakin autoissa suodatin on konehuoneessa.

Eli, jos et halua/kehtaa tähän kirjoittaa niin laita viestiä s.postilla.
Vaikka miten olet (laittoman muutoksen toteuttanut tai ajatellut toteuttaa niin saadaan ajatusta miten pitäisi olla. s.postiin tulee myös kuvat =)

Pitää miettiä esitykseen sananmuoto mikä käy kattavasti kaikkiin v1600 autoihin.

Asiaa sivuten ole miettinyt passitusta. Toimisiko paremmin jos: autot aina passitettaessa tarkastettaisiin ja samalla kirjattaisiin alkuperäisestä poikkeavat muutokset, jotka samalla kuvattaisiin passiin. Asian voisi hoitaa kun ensimmäinen punakilpikatsastus. Samalla jäisi "haamupassitukset" tekemättä ( onko se sitten hyvä vai huono asia?)

Näitä ajatuksia näin joulun alla.. Onneksi on kohta pitkät pyhät ja aikaa viettää tallissa ja hieroa autot kuntoon, (mille=) lumille 2016.

T:Tuomo

P.S. Kiitos kannustavista S.Posteista, tehdään ehdotus vielä tämän vuoden puolella.....

Mika HeleniusRe: Polttoaine putket sisältä. Avattu oma keskustelu peugeot 206 alustan keskustelun pohjalta21.12.2015 22:58
Joo, suodatinta ei kannata siihen sotkea. Uudemmisa Fiateissa ei ole edes varsinaista suodatinta. Ainoastaan sihti tankissa ennen pumppua.

T.VanhalaRe: Polttoaine putket sisältä. Avattu oma keskustelu peugeot 206 alustan keskustelun pohjalta21.12.2015 23:09
Juuri näin yritänkin rakentaa itselle/ ehdotukseen kokonaiskuvaa asiasta.
Ehdotukset ovat usein miten itse haluaisin asian omassa autossa toteuttaa ei miten säännön pitäisi mennä.

Säätökirjakin on ainakin näin" normaali" ihmiselle sellainen kun ensimmäisen kerran luet niin tuntuu selvältä mutta mitä useamman kerran luet sen epäselvemmäksi muuttuu....

Ihan vain teoreettisesti aiheesta: jos sallittaisiin polttoaine linjojen kuljettaminen ohjaamosta. Silloinhan ei vielä sallita materiaalin vaihtamista alkuperäisestä= alkuperäiset putket väännettävä sisältä =) ??

Tarkoitukseni ei ole tehdä asioista hankalia ( vaikka ehkä kuulostaa) vaan herättää kaikki kysymykset mahdollisesta tulkinnasta. Sillä usein, niin kuin nykyisissä säännöissäkin voi havaita on ajatus ollut toinen mutta tulkinta ratkaisee miten toimitaan

Juha PensasRe: Polttoaine putket sisältä. Avattu oma keskustelu peugeot 206 alustan keskustelun pohjalta22.12.2015 8:53
Eikö selkein olisi sallia polttoainelinjan muutos putkien osalta. Kaikki muu rajataan ulkopuolelle. Eli letku/putki ei tarvitse olla alkuperäinen, eikä alkuperäisellä paikalla. Ja sisälinjoihin vaaditaan suojaus.
Liitosasioissa juttelin alan ammattilaisten kanssa ja sieltä ykkössuositus liitostyypiksi muoviputkelle on: tukiholkki putken sisään ja helmiliitos, toinen vaihtoehto on lämmittää putki ja työntää se liittimeen jossa on haitat(Liitospinta halkaisijaltaan isompi kuin putken sisämitta) Tämä lukitaan jousikuormitteisella kiristimellä.

Renaultissa on muuten alkuperäisenä tuo lämmittämällä tehty liitos ja siinä ei edes ole kiristimiä varmistamassa.

Mikähän näissä V autoissa on niin vaikeaa. Taitaa olla kaikissa muissa ryhmissä sallittu muuttaa polttoainelinjat ja ei niissä ole kyseenalaistettu liitosten kestävyyttä.

PutkiroopeRe: Polttoaine putket sisältä. Avattu oma keskustelu peugeot 206 alustan keskustelun pohjalta22.12.2015 15:21
Yksinkertaisesti se että ovat vakio autoja. Olen 100 varma että vapautuksen jälkeen kulut lisääntyy, sekä toteutuneet versiot on suurimmalta osin huonompia kuin vakiot.

VakioRe: Polttoaine putket sisältä. Avattu oma keskustelu peugeot 206 alustan keskustelun pohjalta22.12.2015 15:37
Niin kumpi sitten tulee kalliimmaksi: hakea kauden aikana uudet putket marmoritiskiltä useampaan otteeseen vai tehdä toimivat bensalinjat, jotka kestävät?

Sääntömuutosehdotus, jota nyt todennäköisesti haetaan, ei tietenkään sulkisi pois mahdollisuutta kilpailla alkuperäisilläkin vakiolinjoilla. Joissain autoissa näinkin voi tehdä turvallisesti.

R1Re: Polttoaine putket sisältä. Avattu oma keskustelu peugeot 206 alustan keskustelun pohjalta22.12.2015 16:52
en pysty ymmärtämään vakioitten bensalinjojen puolustajia muutenkuin että eivät itse ole ajaneet kilpaa laisinkaan, tai jos ovat niin sitten jollain alfalla mikä lienee ainuita autoja missä orggislinjoja voi mitenkään puolustaa. suurimmassaosin muita autoja vakiolinjat aiheuttaa enempi ja vähempi ongelmia.
pensalinjojen muutos maksoi 100e eikä niihin ole senkoommin tarvinut kajota eli kustannus on juurikin päinvastoin uusiessa sitten tämäntästä marmoritiskiltä haettuja vakio osia.
osien ostamisen vielä jotenkin vois kestää mutta raahata sitten laitteet satojen kilometrien päähän ja keskeyttää heti alkuunsa puhumattakaan sitten että näin käy monesti peräkkäin.

r2Re: Polttoaine putket sisältä. Avattu oma keskustelu peugeot 206 alustan keskustelun pohjalta23.12.2015 7:36
r1 puhuu asiaa..pahimmillaan ne putket hajoo jo kärryyn ajaessa,,,teflon putket maksaa n100e ja on takuulla turvallisemmat kuin trippiputket ,vaikka laittas auton alle....vakio letkut pitäisi kieltää,,tavallinen teräspunosletkukin kestää litistyksen ,mutta muoviputki ei....

JPTRe: Polttoaine putket sisältä. Avattu oma keskustelu peugeot 206 alustan keskustelun pohjalta18.1.2016 9:10
Hei, tässä Heinolan SM rallissa hopeista Opelia kohdanneessa onnettomuudessa kävi myös silleen
että takakulmassa ollut polttoaineen täyttöaukko repesi ja ohjaamoon virtasi 40 litraa polttoainetta.
Polttoanen virtasi suoraan kuljettajien niskaan auton ollessa katollaan.

Käsi pystyyn joka kanssani sitämieltä että kansallisella lisäyksellä turvatankki sisätäytöllä pakolliseksi ja poltoaineputket suojaputkeen kabiiniin.


https://www.youtube.com/watch?v=v5cONvyqne4

MLRe: Polttoaine putket sisältä. Avattu oma keskustelu peugeot 206 alustan keskustelun pohjalta18.1.2016 9:26
Samaa mieltä! Turvallisuus ei oo koskaan virittämistä. Mun mielestä kaikkiin pitäs aina VÄHINTÄÄN SALLIA turvatankki, letkujen kuljettaminen putkissaohjaamossa jne. Turvatankki ohjaamossa vaatinee paloseinän tms. näissä monesti avoimissa hatchbakeissa?

JanppaRe: Polttoaine putket sisältä. Avattu oma keskustelu peugeot 206 alustan keskustelun pohjalta18.1.2016 13:23
Pakko avata nyt sanainen arkku. En ymmärrä miksi ylipäätänsä turvallisuuden kanssa pitäisi leikkiä, jos siihen on halvalla keinot olemassa millä asiat saisi ratkaistua? Ei se ole keltään pois, jos muutamalla talli-illalla saisi turvallisuutta lisää, kun muutos ei maksa 100? enempää. Nykyään kun vauhdit ovat V-luokassakin jo niin kovia, että ulosajoja sattuu väkisinkin jos haluat pärjätä. Kuitenkin TURVALLISUUS ennen kaikkea.

Tässä on videota kanssa Heinolasta:
https://youtu.be/Df5Xl36CeKA?t=62

Näitä "bensalinjaonnettomuuksia" on sattunut vaikka kuinka monelle jo menneinä vuosina. Itse tiedän ainakin kolme tapausta, jossa tuuria on ollut mukana. Odotetaanko me siihen asti että ensimmäinen auto palaa kunnolla loppuun ja tehdään sen jälkeen asialle jotain?

harmiRe: Polttoaine putket sisältä. Avattu oma keskustelu peugeot 206 alustan keskustelun pohjalta20.1.2016 23:41
http://www.autourheilu.fi/uutiset/tekniikkalajiryhman-kokous-1-2016/
Ei sitten vieläkään viedä ohjaamoon putkia

Juha PensasRe: Polttoaine putket sisältä. Avattu oma keskustelu peugeot 206 alustan keskustelun pohjalta21.1.2016 10:27
Nyt voi sanoa,ettei harrastajia kuunnella. Varmasti lähti perusteltu muutosesitys lajiryhmälle. Lisäksi itse lähetin valokuvia Meganen polttoainelinjoista lajipäällikölle. Niistä takuulla selvisi tarve turvallisemmille rakenteille.
Toisaalta päätös ei yllättänyt kun oli lukenut Olli Toivosen (lajiryhmän pj.)vastauksia aiheeseen täältä. Sen verraan niistä huokui asioden ymmärtämättömyys.

Sanattomaksi vetääRe: Polttoaine putket sisältä. Avattu oma keskustelu peugeot 206 alustan keskustelun pohjalta21.1.2016 11:05
Taitaa muutaman henkilön sana painaa enemmän kuin koko harrastajaryhmän. Kannattaisi kuitenkin tarkentaa sääntöä ettei enempää vääriä tulkintoja tule. Melko vaikea ymmärtää tämän päätöksen oikeellisuutta.

Alkaa kansallinen kiinnostaaRe: Polttoaine putket sisältä. Avattu oma keskustelu peugeot 206 alustan keskustelun pohjalta21.1.2016 12:46
Ihme hommaa...

ja uudelleen passitus, näinköhän taas jo passitetuiltakin kerätään pieni "leimavero" uudelleen synagoogan oman porukan töppäilyn vuoksi....

pistepirkkoRe: Polttoaine putket sisältä. Avattu oma keskustelu peugeot 206 alustan keskustelun pohjalta24.1.2016 20:43
J### P#### Re: Takavetoisia V1600 autoja 18.8.2013 20:23
Bensalinjat saa siirtää kulkemaan auton sisällä. V1600 säännöissä viitataan Liite J:n turvamääräyksiin ja sieltä löytyy tuo asia.

Juha PensasRe: Polttoaine putket sisältä. Avattu oma keskustelu peugeot 206 alustan keskustelun pohjalta7.3.2016 13:17
Tammikuulla tehtiin tuo päätös, että polttoaine linjoja ei saa muuttaa turvallisemmiksi. Olen hiukan odotellut vastausta, että miksi ei.

Tuossa lainaus lajiryhmän kokouspöytäkirjasta:
12. V1600 ?autojen polttoainelinjojen vapauttamiselle ei nähty tarvetta, koska niiden suojaaminen alkuperäisellä paikalla on sallittu eikä sille ole asetettu rajoitteita.

Keneltä se on pois jos autostaan rakentaa turvallisemman?
Lajiryhmän pj. voisi hieman avata , että miksi ei edelleenkään turvallisuushakuisuus ole sallittua.
Mutta ei mielellään mitään liirumlaarumia poltoainepumppujen ja- tankkien vaihtotarpeesta. Se kun ei pidä alkuunkaan paikkaansa.
Ihan vain rehellinen vastaus, onko tämä pelkästään joku arvovalta kysymys vai mistä kenkä puristaa?

SapRe: Polttoaine putket sisältä. Avattu oma keskustelu peugeot 206 alustan keskustelun pohjalta7.3.2016 14:59
Miksi V-autoon ei saa asentaa parempia jarruja? Nehän vain parantaisivat turvallisuutta! jne. jne.

Juha PensasRe: Polttoaine putket sisältä. Avattu oma keskustelu peugeot 206 alustan keskustelun pohjalta7.3.2016 17:36
Sap ei nyt ihan oivaltanut loppuun saakka.
Polttoainelinjoissa on kysymys pelkästään turvallisuusajattelusta.
Jarrut vaikuttaa myös nopeuteen. Niiltä osin on syytä pysyä vakiona.

SapRe: Polttoaine putket sisältä. Avattu oma keskustelu peugeot 206 alustan keskustelun pohjalta7.3.2016 19:00
Juha Pensas, miksi niitä linjoja pitää muuttaa jos suojatakin saa? Helpompaa ja halvempaa kuin ruveta rakentelee uusia suojattuja polttoainelinjoja.

R1Re: Polttoaine putket sisältä. Avattu oma keskustelu peugeot 206 alustan keskustelun pohjalta7.3.2016 19:28
uudet suojatut pensalinjat maksoi 100eur ja parintunnin homma. helppoa ja halpaa.

IhmetyttääRe: Polttoaine putket sisältä. Avattu oma keskustelu peugeot 206 alustan keskustelun pohjalta7.3.2016 20:50
Ei kai tässä ihan pelkästään kustannuksia ajatella. Helppoa ja halpaa kuin saippua, mutta kun kisa jää kesken ja sattuu vielä ##rskarvat palamaan. Silloin 100 euron homma muuttuikin hieman kalliimmaksi. Ei kaikille, mutta suurimmalle osalle kyllä. Montako rallia olet niillä alkuperäisillä bensalinjoilla ja 100 euron suojilla kisannut? Vai puhuitko jostain muusta kuin alkuperäisistä linjoista?

VakioluokkaRe: Polttoaine putket sisältä. Avattu oma keskustelu peugeot 206 alustan keskustelun pohjalta7.3.2016 22:39
Montako autoa on palanut tai ylipäätä keskeyttänyt kisan pensalinjavaurioon 10 vuoden aikana? En tiedä yhtäön tapausta.

R1Re: Polttoaine putket sisältä. Avattu oma keskustelu peugeot 206 alustan keskustelun pohjalta8.3.2016 6:11
R1 tarkentaa:

poistin siis kaikki alkuperäiset pensalinjat, ne petti kolmen treenikierroksen jälkeen ja pensaa oli aivan ympäriinsä.
oli ihme ettei auto palanut, minkäänlaista mahdollisuutta ei olisi ollut sen sammuttamiseen.
rakensin pumpulta moottorin jakotukille asti kokonaan uudet linjat sadalla eurolla. klemmarit 10eur, alennin 15 eur, suojaputki 7eur.....
koko viime kesä ajettiin täysin ongelmitta tämän asian suhteen.

R1Re: Polttoaine putket sisältä. Avattu oma keskustelu peugeot 206 alustan keskustelun pohjalta8.3.2016 6:17
tässä yksi keskeytys tältä kaudelta:


https://www.youtube.com/watch?v=Df5Xl36CeKA&feature=youtu.be&t=62


onneksi pysyi pyörillään, huonommalla tuurillla veto poikki pikku liipissä ja ojaan katolleen penkkojenväliin.....siihen youtube mässäilyt+keltainen lehdistö niin sitten ihmetellään et miten näin on päässyt käymään

Juha PensasRe: Polttoaine putket sisältä. Avattu oma keskustelu peugeot 206 alustan keskustelun pohjalta8.3.2016 6:55
Sapille nyt vielä senverran, että kun kannatat "helppoa ja halvempaa", niin se ei sovi kovinkaan hyvin turvallisuusasioihin.
Itsellä nyt on vain pyrkimys mahdollisimman turvalliseen autoon, koska jälkikasvu sillä kilpailee.

abcRe: Polttoaine putket sisältä. Avattu oma keskustelu peugeot 206 alustan keskustelun pohjalta8.3.2016 8:13
Tuota suojaamista en itse ainakaan näe kovin kivana vaihtoehtona. Jos putki jostainsyystä rikkoutuu suojakilven ja auton pohjan välissä niin aika hankala tilanne jos sattuu syttyä palamaan. Todella hankala ne on suojata niin, ettei esim. alumiinilevy missään tilanteessa painuisi ja murskaisi putkea auton pohjaa vasten.
Onneksi nykyautoissa jo suurin osa taitaa olla ilman bensalinjan paineakkua, mutta ehtiihän tuo käydä vielä tyhjää jonkin tovin jos ei ihan poikki ole ja pumppu pyörii niin kauan kuin kone käy + jotain sekuntteja tai kunnes virrat kaitkaistaan.

Ehdottomasti turvallisuusasiat pitäs aina sallia vähintään.

SpetessonRe: Polttoaine putket sisältä. Avattu oma keskustelu peugeot 206 alustan keskustelun pohjalta8.3.2016 14:25
Turhaa riskeeraamista tuo bensalinja sääntö. Turvallisuus ennenkaikkea, mutta kyllä se kustannuksiakin nostaa jos nuo kikottimet palaa tuonne tienvarteen. Meillä tuossa sitikassa lähti liitin suutintukista irti. Starttaus leimautti pelit liekkeihin. Nuo PSA-konsernin muoviletkujen liittimet on aikas petollisia värkkejä. Komeasti naksahtaa paikalleen, mutta kun letkusta vetäisee on liitin irti. Tämän säännön muuttaminen tuskin lähtee kustannuksia ryöväämään. Jos tuo meidän kikotin olisi palanut kivijalkaan, olisi lapsen rallit ajettu. Ei työläisen perse kestä ihan kaikkea. Kyllähän tuolle lajiryhmän päätökselle jokin järkevä perustelu olisi tervetullut.

Vakio on aina vakioRe: Polttoaine putket sisältä. Avattu oma keskustelu peugeot 206 alustan keskustelun pohjalta8.3.2016 19:18
Siis pensalinjan sijainti ei ollut tuonkaan citikan palon syy!! Vaan huolimaton omankäden työ. Tässä varmaan yksi syy miksi niitä ei ole hyvä poropeukaloiden rakennella uudelleen.

Juha PensasRe: Polttoaine putket sisältä. Avattu oma keskustelu peugeot 206 alustan keskustelun pohjalta8.3.2016 20:02
Eikös siinä Citroenissa nimenomaan siis vakiolinja pettänyt. Ja toisaalta kaikissa muissa ryhmissä on niitä poropeukaloiden tekemiä linjoja, miksiköhän ne toimii.
Nyt kun nimenomaan lajipäällikkökin arvioi, että muutetuista linjoista tulee heikompia V 1600 luokassa.
Esitin vastakysymyksen, että kuinkas se ongelma on muissa ryhmissä ratkaistu. En saanut kovinkaan selvää vastausta.

timo takalaRe: Polttoaine putket sisältä. Avattu oma keskustelu peugeot 206 alustan keskustelun pohjalta20.3.2016 16:33
kaikki autot ovat erilaiaisia.mitä eri vapauksia ne autot saa joilla on bensa ja jarru putket orkkis paikassa?

PsaRe: Polttoaine putket sisältä. Avattu oma keskustelu peugeot 206 alustan keskustelun pohjalta21.11.2018 21:01
Koitin tavata sääntökirjaa tämän osalta, mut hiukan epäselvää, et miten tää sääntö nyt menee.

Eli siis tekeillä psa konsernin vwhje, mis bensalinjat menee sisällä muoviputkilla. Nyt jo potkin putket rikki ja se rupes vuotaan sisälle.

V1600 säännöis ei sanota ku putkien suojauksesta. Ja sanotaan, et kaikki mikä ei ole sallittu, niin on kielletty. Mut saako noita yleisiä turvallisuusmääräyksiä täs kuitenkin noudattaa ja vaihtaa niiden mukaisiks ne esim teräspunosletkuihin sisälle? Noi muoviputket ei kyl oo mitenkää luottamusta herättäviä.

werfRe: Polttoaine putket sisältä. Avattu oma keskustelu peugeot 206 alustan keskustelun pohjalta22.11.2018 12:07
Niin hullultakin kuin kuulostaa niin ei saa. Tarttee olla orkkis putket orkkis paikalla. Arvaas miltä meistä tuntuu millä ne on alimmaisena auton ulkopuolella

PsaRe: Polttoaine putket sisältä. Avattu oma keskustelu peugeot 206 alustan keskustelun pohjalta22.11.2018 16:11
Enpä tiedä kumpi sit pahempi. Vee sääntöjen alussahan on maininta, et liite J artikla 251-253on voimassa niiltä osin mitä ei vee säännöissä mainita. Eli sielhä on noi putket määritelty. Niin eikö siit vois tulkita, et niiden yleisten turvamääräysten mukaiset polttoaineputkitukset olis sallittu?

Toi sääntökirja on kyl melkosta hepreaa..

VilhoRe: Polttoaine putket sisältä. Avattu oma keskustelu peugeot 206 alustan keskustelun pohjalta22.11.2018 18:53
10.3. jarruputket saa siirtää sisään 2019 sääntökirjassa

TimppaRe: Polttoaine putket sisältä. Avattu oma keskustelu peugeot 206 alustan keskustelun pohjalta23.11.2018 9:02
Missä psa autossa menee bensalinjat auton sisällä?

PsaRe: Polttoaine putket sisältä. Avattu oma keskustelu peugeot 206 alustan keskustelun pohjalta23.11.2018 10:22
Katohan, sielhä se oli pieni pätkä tuosta. Olis pitäny lukea vielki tarkemmin. Eli teräspunisten hankintaan.

Ainakin saxo ja 106 on, mis menee muoviputket sisällä. Varmaan muitakin..

werfRe: Polttoaine putket sisältä. Avattu oma keskustelu peugeot 206 alustan keskustelun pohjalta23.11.2018 10:27
Jarruputket ja letkut saat vaihtaa. Et polttoaine putkia etkä paikkaa .

werfRe: Polttoaine putket sisältä. Avattu oma keskustelu peugeot 206 alustan keskustelun pohjalta23.11.2018 10:30
Tekniikka ryhmän päätös muutaman vuoden takaa :

V1600 ?autojen polttoainelinjojen vapauttamiselle ei nähty tarvetta, koska niiden suojaaminen alkuperäisellä paikalla on sallittu eikä sille ole asetettu rajoitteita.

PsaRe: Polttoaine putket sisältä. Avattu oma keskustelu peugeot 206 alustan keskustelun pohjalta23.11.2018 14:32
Voihan oikoluku. Jarruputkistahan siin puhuttiinkin.

werfRe: Polttoaine putket sisältä. Avattu oma keskustelu peugeot 206 alustan keskustelun pohjalta26.11.2018 11:32
Se olisiko jo nyt aika saada sääntömuutos aikaiseksi. hyväksyä turvatankki ja polttoaineputket sisälle. Ko muutokset ei aiheuta mitään tehonlisäyksiä eikä mikään muu muutu kuin turvallisuus. Ja tehdä sääntö siten että myös alkuperäisiä alkuperäisellä paikalla saa käyttää jos haluaa. Ei pitäisi olla mikään ongelma kellekkään

VilhoRe: Polttoaine putket sisältä. Avattu oma keskustelu peugeot 206 alustan keskustelun pohjalta26.11.2018 20:19
Turvavaahdon saa laittaa tankkiin.

kyytiläinenRe: Polttoaine putket sisältä. Avattu oma keskustelu peugeot 206 alustan keskustelun pohjalta27.11.2018 9:02
Turvavaahdosta sanoi kerran ihan oikea ralliammattilainen että ei ole vakiotankin kanssa mitään hyötyä. Tiedä sitten.

jRe: Polttoaine putket sisältä. Avattu oma keskustelu peugeot 206 alustan keskustelun pohjalta11.6.2019 7:24
Nostetaan taas kerran ylös kun tuolla naamakirjan puolella aiheesta kovastikkin väännetään. Eli polttoaineputkia ei edelleenkään saa mennä muuttamaan alkuperäisistä eikä siirtää kulkemaan sisälle. Tämä vain on voimassa oleva sääntö eikä sitä ole mihinkään muutettuVastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: